Esnaf Odamızda kayıtlı olan üyelerimiz;

• • Yasal çalışma imkanlarına kavuşmaktadır.
  • • Mesleği ile ilgili hakları korunmakta, resmi kurumlarda Esnaf Odamız, kanuni temsilcisi olmaktadır.
  • • Araçlarınıza ait Kanunen bulundurulması gereken belgelerin (Belediye geçici çalışma ruhsatı, K belgesi, Güzergah izin belgesi vs.) alınabilmesi, odamızdan alacağınız mesleki faaliyet belgesi ile mümkün olmaktadır.
  • • Araç sürücülerine Kanunen gerekli olan, SRC belgesi ve Psiko teknik sağlık raporu, esnaf odamız aracılığı ile üyelerimize en uygun şartlarda verilmektedir.
  • • Fiyat tarifeleri esnaf odamız tarafından verilmektedir.
  • • Esnafımızı ilgilendiren her türlü bilgi, mesaj sistemi ve bilgisayar ortamında üyelerimize duyurulmaktadır.
  • • Mesleki konulardaki esnafımızın talepleri İncelenmekte, değerlendirildikten sonra çözümleri için, ilgili kuramlarla görüşülerek ne gerekiyorsa yapılmaktadır.
  • • Bağ-Kurlu olmakta, sağlık emeklilik güvencesinden yaralanmaktadır. (Anne-Baba ve 18 yaşına kadar çocuklar da yararlanır)
  • • Yasa gereği, esnaf odamızdan alınacak kayıtlarla, emeklilik işlemleri sonuçlandırılmaktadır.
  • • Kredi almak isteyenlere, Esnaf Odamızdan alacakları faaliyet belgesiyle ve odamız aracılığı ile Devlet Bankalarından, Özel Bankalardan ve Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi’ den düşük faizli kredi verilmektedir.
  • • Üyelerimiz Esnaf Odamıza ait Araç Çekicisi (Kurtarıcı) ve Ambulans hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.
  • • Basit usul vergi mükellefi olan üyelerimizin muhasebe işlemleri Odamız tarafından uygun fiyatlarda düzgün ve muntazam şekilde takip edilmektedir. Fatura, fiş, taşıma irsaliyesi vs. gibi kıymetli evraklar odamız tarafından verilmektedir.
  • • Taksi ve minibüslerde çalışan şoförlerin Sosyal Güvenlik Kurumu giriş, çıkış işlemleri yapılmakta ve her türlü bilgi Esnaf Odamız tarafından verilmektedir.
  • • Yeni ehliyet alacak kursiyerlerin dosya düzenindeki basılı evrakları, sürücü kurslarına ve kursiyerlere Odamız tarafından verilmektedir.
  • • Araç tescil basılı evrakları, trafik müşavirlerine ve ihtiyaç sahiplerine Odamız tarafından verilmektedir.
  • • Oda merkezimizin üst katındaki 200 kişilik eğitim ve toplantı salonumuz, esnaflarımızın her türlü hizmetine sunulmuş, Odamız tarafından belirlenen tarihlerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden atanan uzman eğitimciler tarafından esnaf ve sanatkarımıza ve yanlarında çalışan şoförlerimize meslek eğitimi verilmektedir.
  • • Hizmet binamızın arkasında 600 metre kare büyüklüğünde, 25 araçlık otopark esnafımızın hizmetine sunulmuştur.
  • • İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME Kararı ile Bağcılar halkına güvenli, kaliteli ulaşım hizmeti sunmak ve kayıt dışı korsan taşımacılığın önüne geçmek için, Oda merkezimizde,Bağcılar Güven Taksi Durağı adı altında taksi durağı, halkımıza ve esnafımıza hizmet vermektedir.
  • • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ nun 131 nci ve Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 176 ncı maddeleri gereğince, basımı Federasyonumuz tarafından yapılan araç tescil plakalarının esnaf odamızdan basımının yapılması ve ihtiyaç sahiplerine satılabilmesi için Federasyonumuzdan gerekli olan plaka satış yetkisi alınmış ve halkımızın esnafımızın ihtiyacı karşılanmaktadır.
  • • Bu hizmetleri yerine getiren odamızın çalışmalarından faydalanmak sizlerin menfaatine olacaktır. Bu itibarla 5362 sayılı kanunun ilgili hükümlerine uymanızı rica eder, çalışmalarız da kazasız belasız hayırlı işler dileriz.

507 Sayılı kanuna göre kurulmuş olan esnaf odamıza üye olmak yasal zorunluluktur. Mesleki faaliyetlerini sona erdiren üyelerimiz, oda kaydını imzalı istifa dilekçeleriyle kapatmalıdır.

Araçlarıyla halkımıza hizmet veren sürücülerimizin, yarınlara güvenle bakabilmesi ve huzurlu çalışabilmesi için, iş, sosyal, yasal ve ahlaki alanlardaki sorumluluklarım hiçbir zaman unutmaması gerekmektedir.

Mustafa NUHOĞLU

BAĞCILAR KAMYON KAMYONET OTOBÜS MİNİBÜS
VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
2014, 2015, 2016, 2017 Yılları Faaliyet Raporu

Sayın divan, muhterem misafirler, değerli genel kurul üyelerim, Esnaf Odamızın olağan genel kuruluna hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Değerli genel kurul üyeleri 22.02.2014 günü yapmış olduğumuz olağan genel kurul toplantımızda verdiğiniz oylarla bizleri göreve getirdiniz. Bizler yönetim kurulu olarak bu güne kadar olan görev süresinde sizlerin güvenine layık olabilmek için, yasaların bizlere tanıdığı yetki çerçevesinde olanca gücümüzle çalıştık. Geçirmiş olduğumuz bu sürenin hesabını vermek için yönetim kurulum adına huzurlarınızdayım.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda belirtilen Odamızın kuruluş amacı doğrultusunda yapmış olduğumuz çalışmalarımızda, esnafımızın en büyük sorunları olarak tespit edilen, kural ihlalleri, korsan taşımacılık, akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesi, artan vergiler, devamlı olarak yazılan haksız trafik cezaları ve trafik sigortalarındaki ölçüsüz artışlar vb. gibi yaşanmakta olan sorunların çözümü için ne gerekiyor ise gereğini yılmadan kararlı bir şekilde yerine getirdik.

Sizlerin ve şoförlerimizin, mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, faaliyetlerinizi kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmenizi ve mesleki eğitimlerinizi sağlamak, meslektaşlarınız ve halk ile olan ilişkilerinizde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplini ve ahlakını korumak, hızla gelişen ve değişen ticari hayatta, daha çok müşteriye ulaşabilmeniz ve halkımıza daha kaliteli hizmet verebilmeniz için, Odamızda meslek eğitimine önem verilmiştir. Odamızın eğitim ve toplantı salonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden destek alınarak gerekli görülen esnaflarımıza ve şoförlerimize trafik mevzuatı, kuralları, halkla ilişkiler, turizm ve ilk yardım konularında eğitimler yapılmıştır. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda mesleğe yeni girecek şoförlerimize ve esnaflarımıza ticari ve teknik olarak gelişmeleri için, mesleki eğitim programlarına devam edilecektir.

Kural ihlallerinin önlenmesi için tespit etiğimiz veya Odamıza gelen şikayetler mutlaka dikkate alınarak, 5362 sayılı yasa çerçevesinde ihlal yapan şoförler cezalandırılmış, ağır kusurlarda ısrar eden şoförlerin ise çalışması sonlandırılmıştır. Yönetim kurulu üyelerimiz bazı zamanlar minibüslerimize binerek yolcularımızdan, şoför ve araçlarla ilgili memnuniyetsizlikleri dinleyerek ayrıca denetimlerde bulunmuşlardır.

Esnafımızın ve Devletimizin yıllarca kanını emen korsan taşımacılığın, Odamızın, Odalarımızın, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonumuzun ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuzun girişimleri neticesinde önüne geçilmiştir. Taksi plakası yeniden kıymetlendi ve esnafımız daha fazla kazanmaya başlamıştır. Oda yönetim kurulumuz korsan faaliyetlere karşı kendi bünyesinde çalışmalar yaparak, bu konudaki her türlü gelişmeleri ve olumsuzlukları ilgili kurumlara bildirmektedir. Emniyet birimleriyle beraber hareket ederek, tespit edilen korsan faaliyetlerin cezalandırılması sağlanmaktadır. Yine bazı esnaf arkadaşlarımızın bizlere getirmiş oldukları her türlü bilgi, belge, broşür ve reklam amaçlı ne varsa tüm ihbarlar İstanbul Valiliğine, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne ve İstanbul Defterdarlığı Vergi Denetmenler Bürosu Başkanlığına bildirilmektedir. Buradan ihbarlarımızı değerlendiren ve yılmadan korsan taşımacılık ile mücadele eden özellikle emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyorum.

Korsan taksi faaliyetlerinin en aza indirildiği günümüzde ne yazıktır Uber adında bir firma çıkmış ve turizm taşımacılığı faaliyetiyle ticari taksi gibi çalışmaktadır. Esnafımızın bu mağduriyetiyle ilgili Federasyonumuza müracaatımız yapılmıştır. Yeni çalışma döneminde ihtisas odası ve diğer odalarımız ile ortak hareket ederek Uber denilen, adaletsiz şekilde kazanç elde eden bu firmanın faaliyetlerine son verilecektir.

Her yıl Şubat ve Mart aylarında Devletimize vermiş olduğumuz gelir vergisi rakamlarının belirlenmesinde, esnafımızın mağduriyetleri dile getirilerek düşük vergi çıkarılması için girişimlerde bulunduk.

Bağcılar halkına güvenli, kaliteli ulaşım hizmeti sunmak ve kayıt dışı korsan taşımacılığın önüne geçmek için, Oda merkezimiz oto parkında, Bağcılar Güven Taksi Durağı adı altında taksi durağımız kurulmuştur. İzni alınan taksi durağımız faaliyete hazır hale getirilmiş taksici esnaflarımızın durağımıza gelmeleri halinde hem halkımıza hem de taksici esnaflarımıza hizmet vermeye başlanacaktır.

Çok değerli kongre üyeleri, esnafımızın ihtiyaçları için alınan hizmet araçlarımız Ambulans ve Çekici hizmetleri bir fiil devam ettirilmiştir. Özellikle belirtmek isterim ki bu hizmetler yapılırken hiç bir esnafımızdan para talep edilmeyip, masrafları tamamen Odamız bütçesinden karşılanmıştır.

Esnaf Odamıza bağlı olan, A/30 Topkapı-Çiftlik-Fatih Mahallesi-İstoç ve A/48 Topkapı-Otogar-M.Akif Mah.-Deprem Konutları minibüs hatlarında işlerin daha iyi olması için 10 un üzerinde yeni güzergah hattı belirledik ve Belediyeye sunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Toplu Ulaşımla ilgili yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ne yazık ki minibüsçü esnafımız bazen yapılan hizmetlerden dolayı olumsuz olarak etkilenmektedir. Odamıza bağlı minibüs hatlarının daha verimli hale gelmesi için çalışmalarımız aralıksız sürdürülecektir.

Minibüsçü ve taksici esnafımızın belini büken trafik sigortalarındaki orantısız artışın önüne geçmek için, esnaflarımızdan trafik sigortaları poliçelerinin örneklerini topladık, bir dosya haline getirdik. İstanbul’daki diğer Oda başkanlarımız ve Federasyon başkanımız beraberliğinde hükümet yetkilileriyle görüşülerek, fiyatların makul rakamlara indirilmesi yönünde girişimlerde bulunduk ve bu konuda olumlu netice aldık.

A/48 Topkapı-İkitelli Organize Sanayi Bölgesi güzergahının son durak yerinde esnaflarımız için olumsuz şartlar mevcuttu. Sanayi bölge başkanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, durak yerinin alt yapısı yenilendi, esnaflarımızın kışın soğuktan, yazın sıcaktan korunması ve insani ihtiyaçlarının karşılanması için konteynır konularak elektrik ve su bağlatılıp, yaşam için daha iyi şartlar oluşturulmuştur.Odamız bünyesinde olan muhasebe işlemleriyle ilgili evrak, belge vb. konularda, bizlere bildirilmiş olan kanun, yönetmelik ve tamimler eksiksiz bir şekilde, ilan tahtasına asılarak bilgilendirilmeniz sağlanmıştır. Herhangi bir cezaya kalmamanız için bilgisayar teknolojisi kullanılarak işlemleriniz süratle yapılmış, muhasebe işlemlerinizdeki gelir ve gider belgeleriniz düzenli olarak kayıt altına alınmış ve muhafaza edilmiştir.

Nakliyeci esnafımızın alması gereken K-1 ve K-2 yetki belgesi ve mesleki yeterlilik SRC belgesi ile ilgili Ulaştırma Bakanlığına yapılan müracaatların başvuruları Odamız bünyesinde sağlanıp telefon ve faks yolu ile takip edilerek esnafımıza yardımcı olunmuştur.Esnafımızın rahat ve huzurlu çalışabilmesi için resmi kurumlarla iyi ilişkiler içinde olduk ve esnafımızın sorunlarının çözümünde hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık.Esnafımıza fayda sağlayan önemli bilgilerin paylaşıldığı Odamızın web sitesinde, mesleğimizle ilgili yenilikler takip edilerek bilgiler devamlı olarak güncellenmiştir.

Ücret tarifelerine zam geldiğinde, yeni ücret tarifeleri odamız tarafından hazırlatılarak esnafımıza dağıtılmıştır.

Esnafımızın kredi ihtiyaçları için Devlet ve özel bankalarla görüşülerek, esnafımızın menfaatine uygun şekilde kredi alabilmesi için esnaflarımıza yardımcı olunmuştur.

İhtiyaç sahibi esnaflarımıza ve çalışanlarına Ramazan ayında kumanya yardımı, okuyan çocuklarına burs, ekonomik açıdan zor durumda olan esnaflarımıza ise maddi ve manevi olarak yardımda bulunduk.

Oda merkezimizin arka bölümünde, 600 metre kare büyüklüğünde, 25 araçlık otopark, esnafımızın Odaya geldiğinde park sorunu yaşamaması için ücretsiz olarak esnafımızın hizmetinde kullanılmaktadır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ nun 131 nci ve Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 176 ncı maddeleri gereğince, basımı Federasyonumuz tarafından yapılan tescil plakalarının esnaf odamızdan da basımının yapılması ve ihtiyaç sahiplerine satılabilmesi için Federasyonumuzdan gerekli olan plaka satış yetkisi alınarak, hem esnaflarımıza hem de halkımıza hızlı bir şekilde plaka basılarak hizmete devam edilmektedir.

5362 sayılı kanun gereği, Bakanlık Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi veri tabanındaki üyelerimizle ilgili güncelleme bitirilmiş, üyelerimizin işlemleri bu sistem üzerinden hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Esnafımızı ilgilendiren her türlü konular değişiklikler, bilgisayar üzerinden mesaj sistemi ile esnaflarımızın cep telefonlarına anında bilgi olarak gönderilmektedir.

Odamıza resmi, özel kurumlardan ve üst kuruluşlardan gelen yazılar okunarak bilgi edinildi, işlem yapılacaklar genel sekreterliğe havale edilerek gereği yapıldı.

Esnafımızın almak zorunda olduğu, Belediye geçici çalışma ruhsatı, K belgesi, yol belgesi vb. gibi belgelerin alınması için gerekli evrak düzenlerinin sağlanmasına ve internet üzerinden müracaatların gönderilmesine yardımcı olduk.

Yeni ehliyet alacak kursiyerlerin dosya düzenindeki basılı evrakları, sürücü kurslarına ve kursiyerlere, araç tescil basılı evrakları ise trafik müşavirlerine ve ihtiyaç sahiplerine Odamız tarafından satışı düzenli şekilde.yapılmaktadır.

Odamıza gelen resmi ve özel kurum temsilcileri ile üyelerimiz en güzel şekilde, ikramlarla ve layıkıyla Esnaf Odamızda ağırlandı.

Görevde olduğumuz sürece iyi günde kötü günde, hastalıkta, sağlıkta daima esnafımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.

Değerli üyelerimiz sizlerden tek isteğimiz şudur; yarınlara daha güvenle bakabilmeniz ve huzurlu olarak çalışabilmeniz için, sosyal, yasal ve ahlaki alanlardaki sorumluluklarınızı hiçbir zaman unutmamanız gerekmektedir. Bu sorumluluklarınızı yerine getirdiğimiz taktirde, ilerleyen günlerde her açıdan çok daha iyi yerlerde olacağımız inancındayım.

Saygı değer genel kurul üyeleri, bizler yönetim kurulu olarak geçmiş dönemlerde ne yaptıysak, hep sizlerin menfaati doğrultusunda hareket ettik. Her yaptığımız işte, esnafımızı nasıl bir adım daha ileri götürürüz diye mücadele verdik. Mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğimizi bilmenizi istiyorum. Bu itibarla, Bağcılar Şoförler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak sahsım ve Odamız adına genel kurulumuza katılmanızdan dolayı hepinize tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım.

Yönetim Kurulu Adına Başkan

Mustafa NUHOĞLU